مقایسۀ کاتالیست SARV و TOPSOE
مهدی نورپژوه گفت: در این گفتار قصد دارم به عملکرد و کارآمدی یکی از محصولات کاتالیستی شرکت نفت و گاز سرو بپردازم. این محصول از مجموعه تولیدات کاتالیست های شرکت سرو، سال گذشته در پتروشیمی کرمانشاه بارگذاری شد. عملکرد این کاتالیست با یکی از کاتالیست های برند تاپسو مقایسه شد و مورد ارزیابی قرار گرفت و درمجموع، عملکردی به مراتب بهتر از این محصول خارجی نشان داد.
پتروشیمی کرمانشاه سایتی صنعتی است و واحد اوره و آمونیاک آن دارای ظرفیت تولید ۱۲۰۰ تن آمونیاک و ۲۰۰۰ تن اوره در روز است. در فرایند تولید آمونیاک این مجموعه، سنتز به روش هابِر و اوره نیز به روش گرانولیشن تولید می شوند.
مقدار تولیدی که پتروشیمی کرمانشاه پشتیبانی می کند، ۶۸ تن آمونیاک در روز به صورت ذخیرۀ مازاد و ۲۰۰۰ تن اوره در روز است. تحصیلات ۶۰ درصد منابع انسانی این مجموعه لیسانس و بالاتر و میانگین سنی حدود ۳۵ سال است. از این ۲۹۵ هکتار مجموعۀ پتروشیمی، حدود ۱۱۶ هکتار آن فضای سبز را شامل می شود.
بحث اصلی گزارش درخصوص کاتالیست HTSC تولیدی شرکت سرو است که سال ۱۳۹۹ در پتروشیمی کرمانشاه بارگذاری شد. در زمان راه اندازی اولیۀ مجتمع در سال ۱۳۸۷ کاتالیست HTSC شرکت تاپسو بارگذاری شد که پس از ۷ سال نیاز به تعویض پیدا کرد که دلیل آن نیز زینتر شدن کاتالیست ها بود. اما در این بخش می خواهیم کاتالیست بارگذاری شده در سال ۱۳۹۴ شرکت تاپسو را که در سال ۱۳۹۹ تخلیه شد، با کاتالیست شرکت سرو مقایسه کنیم.
با توجه به شرایط عملیاتی سخت در مجتمع کرمانشاه در مدت زمان کوتاه تری می توان عملکرد دو کاتالیست را مقایسه کرد. در واقع در سال ۱۳۹۴ کاتالیست SK-201 تاپسو بارگذاری شد، اما پس از گذشت ۵ سال ناچار به تعویض کاتالیست تاپسو و شارژ کاتالیست SARV-150 شدیم. در بارگذاری کاتالیست شرکت نفت و گاز سرو در بالای رآکتور گاردی از جنس آلومینا برای جذب جامدات سیلیسی در نظر گرفته شد. پس از بارگذاری کاتالیست SARV-150 در مجموعۀ پتروشیمی کرمانشاه مطالعات جدی روی عملکرد این کاتالیست صورت پذیرفت.
من زمانی در حدود ۸ ماه را برای هر دو کاتالیست در نظر گرفتم تا بتوان به راحتی این دو کاتالیست را با یکدیگر مقایسه کرد. این مقایسه باعث مشاهدۀ عملکرد بالای کاتالیست SARV-150 (HTSC) با قیمت بسیار پایینتر نسبت به نمونۀ خارجی آن شد. همچنین کاتالیست شرکت سرو، از حیث عملکرد، حرارت و راندمان، بازدهی به مراتب بالاتری از نمونۀ خارجی داشت.
از دیگر مزیت های استفاده از این کاتالیست، ضمانت هایی است که شرکت سرو برعهده گرفته است؛ چراکه خدمات پشتیبانی، به راحتی و به سرعت در دسترس است. همچنین خرید از داخل کشور باعث کاهش هزینۀ انبارداری شده است و ما مجبور نیستیم در چند بخش کاتالیست بخریم و انبار کنیم.
خرید از تولیدات داخل سبب می شود نیروی کار بیشتری به اشتغال بپردازند و انقلابی که در این حوزه درخصوص کاتالیست HTSC رخ داده، واقعاً ستودنی است.
پیشنهادی که من در این زمینه دارم، ارتباط بیشتر صنعت و مجموعه هاست که البته در این ارتباط در حال گفتوگو هستیم. برای نمونه، ما تعامل بسیار خوب و راحتی با شرکت سرو داریم و انتظار ما این است که کاتالیست های تولیدی این شرکت به روز شود؛ یعنی همگام با برندهای دنیا و مدلهای جدید بهروز شوند.
البته در بازدید اخیری که من از شرکت سرو داشتم، کیفیت کاتالیست های جدیدی که تولید کرده اند به مراتب بهتر شده است. همینطور انتظار داریم که میزان تولیدات جوابگوی نیازهای بخش صنعت باشد.