آقای متقی ضمن تشکر از مدیرعامل شرکت نفت و گاز سرو و همکارانشان برای ابتکار عمل و برگزاری همایش تخصصی پتروشیمی گفت: ما اینجا هستیم تا مروری بر ماحصل اتفاقات و تلاش هایی که در صنایع پتروشیمی افتاده است، داشته باشیم. با توجه به بازار بزرگ و پرظرفیتی که فرآورده های پتروشیمی در میان صنایع دارند، سهم قابل توجهی از این بازار به کاتالیست ها، به عنوان یک محصول راهبردی اختصاص دارد. با توجه به تحریم ها و شرایط بغرنجی که شرکت های تأمین کنندۀ خارجی در این دوران برای صنایع کشور فراهم آوردند، حضور و نقش آفرینی شرکت نفت و گاز سرو در بزنگاه ها و گلوگاه های حساس کمک کرد و به داد این صنعت رسیده و نجات بخش و امیدبخش حوزۀ فرآورده های پتروشیمی بوده است. خوشبختانه، تولیدات کاتالیستی این شرکت دانش بنیان توانسته با عملکردی مطلوب و اطمینان بخش، هموارکنندۀ مسیر پرپیچ و خم فعالان این حوزه باشد و چرخ صنعت را به حرکت دربیاورد.
در تصویری که از صنعت پتروشیمی در سال ۱۳۹۹ ارائه میشود، حدوداً ۴۰ میلیون تن خوراک به ارزش ۶ میلیارد دلار و معادل یک میلیون بشکه نفت خام توسط این صنعت دریافت شده، که به تولید ۶۵ میلیون تن محصول در ۶۷ مجتمع پتروشیمی انجامیده است؛ بخش اعظم این تولیدات در مجتمع های مختلف عرضه شده و در نهایت ۳۴ میلیون تن محصول نهایی روانۀ بازار شده است؛ ۲۴ میلیون تن وارد بازارهای صادراتی و ۱۰ میلیون تن آن تحویل صنایع پایین دستی و صنایع تکمیلی داخل شده و به کسب ارزشی معادل ۱۵ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۹ در صنعت پتروشیمی انجامیده است.
این تصویر برای سال ۱۴۰۰ به این شکل خواهد بود که خوراک دریافتی به ۴۷ میلیون تن در سال خواهد رسید که حدوداً ۴۳ میلیون تن محصول نهایی به ارزش ۲۱.۵ میلیارد دلار روانۀ بازارها خواهد شد و امید داریم در سال ۱۴۰۵ با افزایش ظرفیت ها، به درآمدی بالغ بر ۵۳ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی برسیم.
وی همچنین افزود: اگر نگاهی به روند تولید محصولات پتروشیمی از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۹ داشته باشیم، میبینیم که عرضه در بورس از ۲.۸ میلیون تن به ۷.۵ میلیون تن رسیده که این موضوع نشان دهندۀ میزان مصرف داخلی محصولات پتروشیمی است و از طرف دیگر، گواه این مطلب است که می توان به جای واردات بسیاری از محصولات، از توان داخلی استفاده کرد؛ از این رو یکی از اولویت های اصلی صنعت پتروشیمی، تأمین بازار داخلی کشور است.
بر اساس برآوردهای وزارت صمت، حدوداً ۱۹ هزار بنگاه با مصرف محصولات پتروشیمی ارتباط مستقیم دارند که منجر به ایجاد ۹۲۰ هزار شغل و حتی بیش از آن در بسیاری از صنایع شده است و تقریباً ۱۷۰ هزار شغل به ازای هر یک میلیون تن محصولی که به بازار داخلی تحویل داده می شود، ایجاد می شود. اگر بخواهیم به عنوان استراتژی، به اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید داخل اشاره کنیم، می توانیم بگوییم که این یک «استراتژی تبدیل» است. استراتژی تبدیل، از نظر لغوی رآکتور معنا شده و قلب رآکتور نیز کاتالیست است، از این رو اگر بخواهیم آماری از ارزش این بازار داشته باشیم باید بگوییم که ارزش بازار فرایندهای کاتالیست در دنیا ۴۶.۶ میلیارد دلار است و بازار بسیار جذابی دارد؛ به طوری که چین و آمریکای شمالی بیشترین مصرف را در این حوزه دارند. از این مقدار در حدود ۲۱ میلیارد دلار ارزش کاتالیست مصرفی در فرایندهای پتروشیمی و پالایشی است که تقریباً معادل تمام تولیدات صنعت پتروشیمی کشور در یک سال است که در بالا اشاره شد و نشان از جذابیت این صنعت هایـتک دارد.
ایشان در انتها گفت: در کشور نیز حدود ۴۰ گروه کاتالیستی شامل ۸۵ نوع کاتالیست مصرف می شود که ارزشی حدود ۲۷۵ میلیون دلار دارد که با همت و تلاش سازندگان داخلی، مانند شرکت نفت و گاز سرو، تقریباً ۲۰ گروه کالایی کاتالیستی بومیسازی شده و بسیار جای امیدواری است که تا پایان سال ۱۴۰۰ نیز تعداد دیگری بومی سازی شود. این امر نه تنها منجر به اشتغال زایی، بلکه صرفه جویی ۳۰ میلیون یورو در صنعت کاتالیست می شود. از این رو امیدواریم مدیران عامل، ریسک های موجود را بپذیرند و در راستای خرید و حمایت از تولید داخل گام بردارند.