آقای قنبریان در خصوص برگزاری همایش های تخصصی گفت: همایش های تخصصی در حوزۀ پتروشیمی، مسیر توسعه و بالندگی را هموارتر می کند. از دستاوردهای این همایش دو روزه می توانم به سه مورد کلیدی اشاره کنم: نخست اینکه با گردهم آوری نخبگان صنعت پتروشیمی، فرصتی را برای تعامل و بیان دیدگاه ها و تجربیات ایجاد کرد که امیدواریم بتوانیم از دستاوردهای حاصل شده، به خوبی استفاده کنیم. حمایت از رویکرد تولید داخل یکی دیگر از ثمره های این همایش است و سومین دستاورد آن را میتوان معرفی محصولات، توانایی ها و فناوری های جناب آقای مهندس کریمی وثیق و همکاران ایشان در مجموعۀ نفت و گاز سرو، به پتروشیمی ها، مدیران و نخبگان این صنعت دانست.
ایشان گفت: حمایت از تولید داخل، موضوعی بسیار مهم در کشور و مورد تأکید اکید رهبر فرزانۀ انقلاب است. رهبر انقلاب، ۲ سال پیش موضوعی را مطرح کردند مبنی بر اینکه اگر قطعه ای، ماده ای شیمیایی و یا هر آنچه نیاز کشور است و می تواند در داخل کشور ساخته شود، اما از بیرون تهیه شود، بحث حرمت شرعی مطرح می شود. بنابراین، حمایت از تولید و تولیدکنندگان داخلی را که سهم بسزایی در توسعه، خودکفایی و رونق اقتصاد کشور دارند، می توان از این نگاه دریافت و اهمیت آن تا حدی است که موضوع حرمت شرعی مطرح می شود. در بخشی از فرمایشات مقام معظم رهبری می شنویم: «… تا می گویی حمایت، خیال می کنند باید تزریق نقدینگی کرد، بله یک جاهایی ممکن است تزریق منابع مالی هم لازم باشد. اما یک جاهایی هم مضر است. منظور از حمایت صرفاً تزریق منابع مالی نیست، بلکه میدان را باز کردن است؛ اگر نیروی کار مردمی را، سرمایه گذار را، مهندس را، صاحب فکر را، کارگر را به عنوان یک دوندۀ پرشتابی فرض کنیم، شما لازم نیست به او یاد بدهید چه کار کند، او خودش شوق و میل حرکت دارد. شما میدان را باز کنید و موانع را بردارید، زمین را صاف کنید، اجازه بدهید او حرکت خودش را انجام می دهد…». من حرمت شرعی را اینگونه تعبیر میکنم. زمان جنگ، در یک مقطع زمانی حضرت امام واجب کفایی اعلام کردند؛ هر کسی که میتوانست برود، باید میرفت، و اگر نمیرفت حرمت شرعی را زیر پا گذاشته بود یا ترک فعلی واجب را مرتکب شده بود؛ اما اگر فردی در تیم دشمن می جنگید، درواقع خیانتی بزرگ و جنایتی آشکار کرده بود. صحبت های امروز رهبری، ناظر بر این عمل است، بدین معنا که عدم حمایت از تولید، نه به معنای ترک فعلی واجب، بلکه به مثابۀ این است که در جبهۀ دشمن، علیه هموطنانمان جنگیده و به آنان خیانت کرده ایم.
وی با مهم شمردن ضرورت عزم جدی مدیران برای حمایت از ساخت داخل گفت: از سال های گذشته به این سو، در مجتمع های مختلفی کار کرده ام، مسئولیت های گوناگونی را پذیرفته ام و به سرانجام رسانده ام که مجموع این فعالیت ها، تجربه ای گران سنگ را در اختیارم قرار داده است. به طوری که در حوزه هایی چون کاتالیست، قطعات و تجهیزات، اقدامات بسیار خوبی در مجتمع های مختلف انجام داده ایم. اما آنچه بر اساس تجربیات چندین ساله دریافته ام، شناخت برخی آسیب ها در عرصۀ تولید است. مهمترین عامل عقب ماندگی و عدم پیشرفت در برخی مجموعه ها، نبود عزم جدی برای تصمیم گیری صحیح است. یکی از این تصمیم های جدی، حمایت از شرکت های سازندۀ داخلی است که باید برای پیشرفت، تصمیماتی قاطعانه و جدی از سوی مدیران اتخاذ شود. اما بعضاً می بینیم به رغم اینکه تولیدکننده، محصولی با کیفیت و کارآمد را تولید می کند و برای مثال نتایج شاخص و ارزنده ای از کاتالیست های شرکت نفت و گاز سرو در مجتمع های مختلف پتروشیمی، حاصل شده، اما شوربختانه همچنان نگاه عدم اعتماد، در رویکرد برخی مدیران وجود دارد. نمونه های موفق و کارآمد محصولات شرکت نفت و گاز سرو کم نیستند و در همین همایش آنها را در قالب ارائه های تخصصی و فنی، گزارش عملکرد این محصولات صنعتی و به شکل واقعی از زبان متخصصان، کارشناسان و مسئولان واحدهای پتروشیمی شنیدیم. به طور مثال، کاتالیست های سرو را مجتمع پتروشیمی مسجدسلیمان استفاده کرد یا برای اولین بار در پتروشیمی شیراز استفاده شد که عملکرد بسیار مطلوبی را نشان داد. این در حالی بود که شرکت های دیگری نیز پیشنهاداتی را ارائه کرده بودند، اما آگاهی از توانمندی شرکت نفت و گاز سرو و اعتماد به یک سازندۀ داخلی، نتیجه بخشی و اثرمندی خود را به خوبی نمایان ساخت. اگرچه شرکت ها در مسیر رشد و تجربه هستند و شاید در اندک مواردی، مشکلاتی هم پیش بیاید که با تلاش های متخصصان و انگیزه برای ارتقاء، حل شدنی است، اما لازم است رویکرد محافظه کارانه در بُعد مدیریتی از بین برود؛ چراکه این رویکرد، سم مدیریتی و ضعفی جبران ناپذیر است.
ایشان همچنین ار تجربه موفق استفاده از کاتالیست های سرو در پتروشیمی شیراز اینچنین گفت: خوشبختانه امروز ثمرات این اعتماد و همکاری یک مجموعۀ پتروشیمی بزرگ را با یک شرکت متخصص و توانمند در حوزۀ تولید کاتالیست، به نظاره نشسته ایم. اقدام بسیار خوبی در مجموعۀ پتروشیمی شیراز با همکاری شرکت نفت و گاز سرو صورت گرفت و آن کاتالیست تولید شد و بعد از آن نیز بارگذاری شد. این مجموعه، اکنون با ۱۱۰ درصد ظرفیت اسمی در حال تولید فرآورده است. این یکی از بهترین اقدامات انجامشده به شمار می رود و من خوشبختانه از این حیث آرامش خیال دارم که در صورت نیاز به کاتالیست، کمتر از ۳ ماه وقت برای سفارش و تهیۀ آن نیاز است. پس چرا باید کاتالیست را با صرف هزینه های چندین میلیون دلاری و با وجود چالش های فراوان وارد کنیم. اکنون با آرامش خیال و خاطری آسوده، کاتالیست های سنتز متانول را در دسترس خواهیم داشت و این امر ثمرۀ شیرین اطمینانی است که به عنوان مصرف کنندۀ کاتالیست ها، به شرکت نفت و گاز سرو داشتیم و به جای سرمایه گذاری برای واردات کاتالیست، در مسیر توسعۀ صنایع پایین دستی اقدام می کنیم. همانطور که پیشتر نیز مطرح کردم، حضرت آقا فرمودند شما تحریم را بی اثر کنید، آنها خودشان تحریم را برمی دارند، و این بسیار جای امیدواری است. اکنون که شرکت نفت و گاز سرو، در حال تولید کاتالیست های این حوزه هستند، خارجی ها در تلاش اند تا نه تنها کاتالیست را در اختیار صنایع ما قرار دهند، بلکه قیمت ها را نیز کاهش می دهند تا دوباره سهمی از بازار داشته باشند و این یعنی «افتخار». اجازه بدهید با ذکر مثالی از عظمت کاری که در همکاری اخیر پتروشیمی شیراز و شرکت نفت و گاز سرو، صورت داده بگویم. در بارگذاری کاتالیست سنتز متانول، که کار سادهای نیست، ما پس از گذشت ۲۰ سال از سال ۱۳۷۹ که کاتالیست های قبلی بارگذاری شده بود، متوجه شدیم مبدل آسیب دیده است. دو کار را به صورت همزمان انجام دادیم. از آنجا که مبدل بسیار حساس است، دو سفارش را در نظر گرفتیم که یک سفارش از یک تأمین کنندۀ اروپایی و یک سفارش هم از تأمین کننده داخلی با نظارت خودمان انجام شد؛ به رغم نظرات منفی که در این خصوص وجود داشت و هنوز باورها نسبت به تولیدات داخلی مثبت نبود، تجهیز داخلی و تجهیز اروپایی همزمان رسید. به تازگی شنیده ام که پتروشیمی شیراز، در تعمیرات اساسی اخیر خود، کاتالیست واحد آمونیاک را که مهمترین و حساسترین بخش این واحد به شمار می رود، تعویض کرده و مبدل ایرانی را در مدار تولیدشان بارگذاری کرده اند. این اقدام شجاعانه را در حالی انجام داده اند که مبدل خارجی داشتند، اما با استفاده از مبدل ساخت داخل، توانمندی شرکت های داخلی را به اثبات رساندند و این دروازه را به روی حداقل صنعت آمونیاک و متانول کشور گشودند تا با استفاده از کاتالیست ساخت داخل، حجم و کیفیت تولید داخلی افزایش یابد. این موضوع نشان می دهد که کشورمان در این زمینه نیز خودکفا شده است و در بحث تأمین کاتالیست های فرایندهای متانول و سنتز آمونیاک که سخت ترین و پراستفاده ترین واحدهای استفاده کننده به شمار می روند، هیچ نگرانی وجود ندارد.
همچنین ایشان گفت: تحولی که امروز به دست شرکت دانش بنیان نفت و گاز سرو محقق شده، اتفاق بسیار خوب و مبارکی است و در حقیقت، کاری است کارستان! شخصاً گروه آقای مهندس کریمی وثیق و همکاران بسیار خوبشان ازجمله آقای دکتر رضایی، آقای مهندس رضایی، آقای مهندس ابراهیمی و سایر اعضای تیم، دستشان را می فشارم، چراکه این اقدام ارزنده، تحقق بخش اقتدار و خودکفایی کشور بود. دست اندرکاران نفت و گاز سرو به عنوان سربازان اقتصادی این مملکت، در خط مقدم مبارزه با تحریم ها ایستاده اند. امیدواریم که به لطف خدا این رویکردی که در این تیم جوان و حرفه ای و دانشمند وجود دارد، توسعه پیدا کند و ما به عنوان مصرف کننده بتوانیم به خوبی از آن استفاده کنیم. امید دارم که همکاران عزیزم، مدیران و تولیدکننده های صنعت پتروشیمی، به ساخت داخل اعتماد کنند و نتایج آزمایش ها و پیاده سازی های نیمه صنعتی را بپذیرند؛ چراکه ما دانشمندان بسیار توانمندی در مجموعه های تولیدی داریم، بنابراین باید به توان و دانش همکاران و کارشناسان صنعت و تأمین کننده ها در شرکت نفت و گاز سرو اعتماد کنیم و با همدلی، تعامل و همافزایی، با تأمین تمام تجهیزات و قطعات و ازجمله کاتالیست ها از داخل کشور، به قدری پیشرفت کنیم که بتوانیم دانش را تولید کنیم.