مدیرعامل شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان: صنعت کاتالیست، الگویی برای تکنولوژ ی‏محور شدن صنایع کشور

دکتر محمودی در همایش بومی سازی کاتالیست گفت: اگر نگاهی به مسیر گذار توسعه بیندازیم متوجه می‏ شویم که آن چیزی که کشورهای توسعه ‏یافته و توسعه‏ نیافته را از هم متمایز می‏ کند دو نکته است: نکتۀ اول، آگاهی عمومی است و نکتۀ دوم، علم و فن. هیچ کشوری را نمی‏توان یافت که توسعه پیدا کرده باشد، اما این توسعه بر پایۀ علم و فن نباشد؛ درواقع هر کشوری که مسیر توسعه‏ یافتگی را طی کرده، بر پایۀ علم و فناوری این‏کار را کرده است. و وقتی کشورهای توسعه ‏نیافته را هم بررسی می‏ کنیم، دلیل این توسعه ‏نیافتگی در عملکرد ناموفق در علم و فن خلاصه می‏ شود.

واقعیت این است که کشور ایران سال‏هاست که دغدغۀ توسعه را داشته و می‏ خواهد تبدیل به کشوری توسعه‏ یافته شود.

می ‏توان ادعا کرد که ایران حداقل از دوران مشروطه به بعد همۀ تلاشش بر این موضوع متمرکز بوده است و شاید بیشتر در این صد سال، و به ‏طور جدی‏ تر در پنجاه سال اخیر تلاش ما بر این بوده است که صاحب صنعت شویم. این امر مستلزم سرمایه‏ گذاری در حوزۀ تحقیق و توسعه است؛ یعنی صاحب دانشی شویم که به کمک آن یا خودمان نوآوری داشته باشیم یا دانش دیگران را اقتباس، شخصی‏ سازی و بومی‏ سازی کنیم. البته یادآوری این نکته حائز اهمیت است که در این زمینه هم در سطح کشوری و ملی و هم در سطح بنگاهی اهتمام کمی داشته‏ ایم.

در سال‏ های اخیر معاونت علمی و فناوری اقدامات ارزشمندی را انجام داده است و با حمایت از شرکت‏ های دانش‏ بنیان خوشه‏ های فناوری صنعتی را ایجاد کرده که به حرکت در مسیر توسعه‏ یافتگی و صاحب صنعت شدن یاری رسانده و گام ‏هایی برداشته است.

همان‏طور که قبلاً گفتم، این توسعه‏ یافتگی و صاحب صنعت شدن، مستلزم نوآوری است و در هر کشوری سهمی از بودجه باید به حوزۀ تحقیق و توسعه اختصاص داده شود که متأسفانه در بودجه‏ های سالیانۀ ما این موضوع محقق نمی‏ شود و دولت‏ها به خود سرویس می‏ دهند و نه به مردم، و نقش پررنگی در اختصاص منابع به تحقیق و توسعه ایفا نمی‏ کنند؛ بنابراین ما باید به فکر خودمان باشیم و این راه را طی کنیم.

شرکت نفت و گاز سرو یکی از مجموعه‏ هایی است که در این مسیر گام نهاده و در دو دهۀ گذشته کاتالیست‏ ها را به‏ عنوان یکی از محصولات مهم و مورد‏نیاز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی به تولید رسانده است که این تلاش برای ما صاحبان صنعت پتروشیمی و سایر صنایع که به نوعی از این کاتالیست‏ ها استفاده می‏ کنیم، بسیار ارزشمند است.

خوشبختانه هلدینگ نفت و گاز پارسیان در همراهی با این مجموعۀ دانش‏ بنیان پیشگام بوده و اولین بارگذاری کاتالیست در این مجموعه نیز به نتایج خوبی انجامیده است، سایر مجموعه ‏ها نظیر پالایشگاه شیراز، پتروشیمی تبریز، پتروشیمی پردیس نیز از خدمات و کاتالیست‏ های مجموعۀ نفت و گاز سرو استفاده کرده‏ اند.

 در انتها یادآور می‏ شوم که ما همچنان نسبت به استفاده از کاتالیست‏ های این مجموعه و حمایت از آن متعهد خواهیم بود تا مسیری که شروع شده است، قوی‏تر ادامه یابد و دستاوردهای بهتر با عملکردی بهتر داشته باشیم که البته با توجه به ضرورت استمرار این مسیر، روند حرکتی که توسط نفت و گاز سرو آغاز شده است، نیازمند حمایت و سرمایه‏ گذاری است تا به خودکفایی کامل برسیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *