امین امرایی، مدیر عامل شرکت پتروشیمی شیراز: سرو ثمرۀ شیرین علاقمندی به کشور است!

همکاری پتروشیمی شیراز و سرو، مدلی ارزنده در صنعت پتروشیمی

آقای امرایی گفت: قطعاً به یاد داریم سختی‏ هایی را که پیش از انقلاب و پس از انقلاب اسلامی در کشور وجود داشته و مشکلاتی که صنعت در طول سال‏ ها به دلیل وابستگی به خارج از کشور متحمل شده است. درنتیجه پس از انقلاب، عملاً در راستای استقلال اقتصادی کشور و قطع وابستگی به خارج، مسئلۀ بومی ‏سازی و ساخت در داخل به ‏عنوان راهبردی اساسی در دستور کار نظام قرار گرفت و در سایۀ این راهبرد، مأموریت‏ هایی تعریف شد. علمدار این موضوع در کشور، بی‏ اغراق و بدون تعارف، حضرت آقا بودند که در تمام سخنرانی‏ ها و توصیه‏ هایی که داشتند، تأکیدشان بر این موضوع بود و اولین بار هم مسئلۀ شرکت‏ های دانش‏ بنیان و عنوان دانش ‏بنیان را ما در کلام ایشان شنیدیم.

نتیجۀ این تأکیدات، ظهور مجموعۀ دانش‏ بنیانی همچون «نفت و گاز سرو» است که هم درون مرزها و هم ورای مرزهای کشور موفقیت‏ های متعددی را ثبت کرده و محصولات آن در داخل و خارج از کشور برای مجموعه‏ های صنعتی مؤثر و مفید واقع شده ‏اند.

تولد صنعت کاتالیست داخل با حمایت پتروشیمی شیراز

مجموعۀ پتروشیمی شیراز و نفت و گاز سرو، با یکدیگر قرابتی معنادار دارند؛ ریشۀ این تعامل و ارتباط به حدود ۲۰ سال پیش، در دهۀ ۸۰ بازمی‏ گردد که این ارتباط شکل می‏ گیرد و تعامل، بنای اعتماد می‏ شود. در آن زمان بر مبنای اعتماد به شرکت نفت و گاز سرو، پتروشیمی شیراز به ‏عنوان اولین پتروشیمی کشور، که البته خیلی از اولین‏ ها به نام اوست (پتروشیمی شیراز)، در کنار تجربه و پیشینه‏ ای که امروز بالغ بر ۶۰  سال می‏ شود، در کنار انگیزه ‏ای که همکارانمان در شرکت نفت و گاز سرو نیز دارند، تولید برخی از اولین کاتالیست‏ های کشور به‏ طور مشترک آغاز شد.

این امر دشواری است که برای اولین بار محصولی خاص و استراتژیک مانند کاتالیست، بومی ‏سازی شود و شرکتی ریسک آن را بپذیرد که از آن استفاده کند. تحقق این امر، علاقه و عشق به توسعه، تمایل به قطع وابستگی و خودکفایی کشور را می ‏طلبد. این موضوع کاملاً دوطرفه بوده و این علاقه به کشور در شرکت نفت و گاز سرو نمایان است که امروز ثمرۀ آن را در تولید کاتالیست‏ های بومی مشاهده می‏ کنیم.

این مسیر شروع سختی داشت و حتی امروز هم هستند کسانی که کاتالیست‏ ها و تجهیزات بومی‏ شده را باور ندارند. کسانی که این علاقه را نداشته باشند و وارد این حوزه شوند، از مشکلات آن می ‏گریزند، اما خوشبختانه این شکل از همکاری و تعامل، میان پتروشیمی شیراز و شرکت نفت و گاز سرو، به نتایج خوبی رسیده است؛ نتیجه‏ ای که در پایش ‏های تخصصی همکاران ما در مجموعۀ پتروشیمی شیراز در استفاده از این کاتالیست مشخص می ‏شود.

پتروشیمی شیراز و کاتالیستی دیگر برای نخستین بار در کشور

به‏‏ رغم برخی مشکلاتی که کاملاً در بومی کردن یک محصول برای اولین بار طبیعی است، وقتی عملکرد مثبت و مناسب ازجمله متان خروجی، افت فشار کمتر نسبت به کاتالیست خارجی، دمای پایین‏ تر نسبت به نمونۀ خارجی و … این کاتالیست مشاهده می‏ شود، همکاران ما جذب می‏‏ شوند و این همکاری مبارک و مشترک، در تولید اولین کاتالیست سنتز متانول کشور نیز ادامه می‏ یابد. این اقدام از سال ۱۳۹۳ شکل گرفت. رفت ‏وآمدهای زیادی انجام شد و از موانع و سختی‏ های بسیاری که در مسیر وجود داشت، عبور کردیم و درنهایت پایلوت شکل گرفت. فعالان شرکت نفت و گاز سرو، سختی‏ های بسیاری را متحمل می‏ شوند و حتی گاز سنتز را با کپسول به شیراز حمل می‏ کنند تا از همان گاز سنتز برای پایلوتی که ساخته‏ اند، استفاده کنند. تجربۀ پتروشیمی شیراز نیز در کنار این عزم و توانمندی قرار می‏ گیرد، تبادل‏ نظر صورت می‏ گیرد و متخصصان شاخص‏ ها را بررسی می‏ کنند.

درنهایت در سال ۹۸ این کاتالیست به نتیجه رسید و برای اولین بار در کشور و در پتروشیمی شیراز، کاتالیست بومی سنتز متانول، که شرکت نفت و گاز سرو آن را تولید کرده بود، بارگذاری شد.

استفاده از این کاتالیست، نتایج قابل‏ قبولی داشت و در مقایسه با کاتالیست شرکت‏ های خارجی که دانش فنی تولید این محصول در آن‏ ها نهادینه شده، عملکرد به‏ مراتب مناسب ‏تری نشان داد. این در حالی است که شرکتی مانند نفت و گاز سرو برای نخستین بار این کار را کرد. نباید توقع داشته باشیم که این محصول دقیقاً همان عملکرد و کارایی نمونۀ خارجی را داشته باشد، اما خوشبختانه به ‏رغم برخی مشکلات، نتیجۀ آن قابل‏ قبول بوده است.

اما همکاران ما به همین قانع نمی ‏شوند و بررسی‏ هایشان را ادامه می‏ دهند تا اینکه درنهایت امروز به کاتالیست بهینه ‏شده رسیده ‏ایم. امسال پس از دو سال مجدداً بارگذاری صورت گرفته است و امروز، بیش از ۸ الی ۹ ماه از بارگذاری کاتالیست بهینه‏ شده می‏ گذرد، اما واحد متانول ما با ظرفیت بیست درصد بالاتر از واحد اسمی کار می‏ کند و ۱۱۹ الی ۱۲۰ درصد واحد متانول پتروشیمی شیراز در حال ارائۀ سرویس است.

باعث افتخار است که مجموعه‏ ای ایرانی بتواند اقدامی به این بزرگی را با چالش‏ هایی که دارد، انجام بدهد و محصولی همپای شرکت‏ های بنام و قدرتمند، مانند جانسون متی، تولید کند.

حتی کاتالیست شیفت دمابالا، که از تولیدات مجموعۀ نفت و گاز سرو است را بارگذاری کردیم، و نتایج محصولات این شرکت، که به‏تازگی در مجموعۀ پتروشیمی پردیس نیز بارگذاری شده، مشخص کرده که به کارآیی‏ تقریباً برابر با کاتالیستی مثل جانسون متی رسیده است.

نقش هلدینگ نفت و گاز پارسیان، در بومی سازی صنعت داخل

مجموع این افتخارات سبب صرفه‏ جویی در خروج ارز از کشور شده و از همه مهم‏تر، کشور را  به استقلال و قطع وابستگی به خارج نزدیک کرده است؛ چیزی که جزو منویات و تأکیدات مقام معظم رهبری و انتظارات ایشان از مجموعه‏ های صنعتی است.

ظرفیت شرکت‏ های دانش‏ بنیان و توان آن‏ ها به‏ قدری توسعه پیدا کرده که وقتی با همت آقای دکتر محمودی، مدیرعامل نفت و گاز پارسیان، تعدادی از کارفرمایان از خارج از کشور برای مذاکره درمورد پروژۀ خارجی آمده بودند، تور صنعتی‏ ای برایشان برگزار کردیم تا با بخشی از ظرفیت‏ های ساخت داخل آشنا شوند. گروه مذاکره ‏کننده از توانمندی‏ های موجود تعجب کردند و برایشان جالب بود، به‏ طوری‏که اذعان کردند هیچ‏گاه تصور نمی‏ کردیم که ایران در ساخت کاتالیست و فرآورده‏ های پتروشیمی، چنین توانمندی و ظرفیتی داشته باشد.

راهبرد و فرهنگ پتروشیمی شیراز مبتنی بر استفاده از ظرفیت داخل، قدمتی بالغ بر ۲۰ سال دارد. ما اکنون توانمان را بر این گذاشته‏ ایم که در پروژه ‏های داخلی، طرح‏ های توسعه ‏ای و پروژه‏ه ای خارج از کشور، که به همت گروه نفت و گاز پارسیان در آستانۀ ورود و اجرای آن‏ها هستیم، از ظرفیت شرکت‏ های داخلی مانند نفت و گاز سرو استفاده کنیم، امری که باعث افتخار است. البته این دورانِ سختی تحریم‏ ها نیز مانند خیلی از سختی‏ های دیگر روزی خواهد گذشت، اما آن روز یادمان نرود که شرکت‏ هایی مانند نفت و گاز سرو با عشق، علاقه و اراده نگذاشتند به‏ خاطر نبود تجهیزات و کاتالیست کارمان دچار مشکل شود.

روزی که تحریم ‏ها برداشته شود و درهای کشور به روی خیلی از تأمین‏ کننده‏ های خارجی و برندهایی که پیش‏تر بوده ‏اند و ما را در شرایط دشوار تنها گذاشتند، باز می ‏شود، فراموش نکنیم شرکت نفت و گاز سرو با تمام مشکلات و موانع، کاتالیست ما را تأمین کرد و باید استفاده از ظرفیت‏ های بومی، همچنان اولویت ما باشد.

خسته نباشید و خداقوت می‏ گویم به همۀ دست ‏اندرکاران این شرکت که سبب سربلندی کشور هستند و در مسیر استقلال و قطع وابستگی کشور قدم برمی‏دارند؛ امری که قطعاً مورد رضایت حضرت آقا و مردم خواهد بود.

از مجموعۀ نفت و گاز سرو تقدیر و تشکر می‏ کنم که این همایش مؤثر و مفید را برگزار کردند که به تعامل و اشتراک آخرین اطلاعات بین مجموعه‏ های صنعت پتروشیمی انجامید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *